ЗИМІВЛЯ ГЛАДІОЛУСІВ
Не
усі квіти на наших клумбах можуть без
проблем зимувати у відкритому ґрунті.
Стосується це і гладіолусів. Тому
необхідно знати, як правильно зберегти
їх до наступної весни.
У першій
половині жовтня ми викопуємо
гладіолуси. Не чекайте, що у рослин
пожовкне чи всохне листя: гладіолуси
лишаються зеленими до морозів, а жовтіюче
листя – це ознака захворювання чи
пошкодження бульбоцибулини. Найкраще
це зробити у сухий сонячний день: підкопуємо лопатою, струшуємо землю,
обрізуємо стебла на висоті 10-15 см та
промиваємо у воді. Спекотного літа
висока вірогідність зараження
бульбо-цибулин трипсами, тому для
лікування, та й у профілактичних цілях,
занурюємо гладіолуси у розчин інсектициду
(1,5 г на 1 л води) — децис, карате тощо.
Якщо Ви помітите, що шкідники розвелись
під час зберігання, обробіть рослинки
повторно просушіть і зберігайте далі
у таких же умовах.
Бульбоцибулини
гладіолусів уражають деякі хвороби:
фузаріоз, сіра, суха і тверда гниль. Для
того, щоб вберегти бульбо-цибулини від
хворіб, за тиждень до викопування
пролийте їх настоєм марганцівки (3-5 г
на 10 л води на 1 кв. м) або часнику (300 г на
10 л води). Викопані бульбоцибулини можна
обробити препаратом «Максим» або
фундазолом тощо.
Після
ванни вкладіть їх у ящики з сітчастим
дном або корзини та просушіть у закритому
приміщенні при температурі 20-25 градусів
С три-чотири тижні.
Висушені
та очищені від старих бульбоцибулин,
коренів і діток бульбо-цибулини зберігають
у марлевих мішечках, коробках, ящиках
при температурі +4-6 градусів
С та вологості повітря не вище 70%. Невелику
кількість бульбо-цибулин можна зберігати
в картонних коробках на підвіконні,
близько до віконного
скла, відсуваючи під час сильних морозів,
у прохолодному сухому місці в коридорі
чи біля балконних дверей або у холодильнику
(відсік для овочів-фруктів) в паперових
пакетах. Під час зберігання треба час
від часу переглядати бульбо-цибулини,
відбраковувати хворі.
Немає коментарів:
Дописати коментар